Bevalling

Vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken tot 42 weken mag je onder onze leiding bevallen. Weeën en vruchtwaterverlies (gebroken vliezen) kondigen de bevalling aan. Meestal krijg je weeën zonder vruchtwater verloren te hebben. Tijdens de weeën breken de vliezen dan vaak spontaan. De vliezen kunnen ook breken zonder dat je weeën hebt. De weeën komen in de meeste gevallen spoedig daarna op gang. Soms verlies je een klein beetje bloed bij het begin van de bevalling. Ben je niet gerust, neem dan contact met ons op.

Verschillende manieren om te bevallen

Misschien heb je al een heleboel gelezen over de bevalling of al heel veel informatie gekregen tijdens de zwangerschapscursus. Hoe een bevalling aanvoelt, zul je echter pas weten als het moment daar is. Er zijn verschillende manieren om te bevallen. Welke houding voor jou prettig is is een kwestie van uitproberen op het moment zelf. Tijdens de bevalling is het belangrijk om regelmatig te wisselen van houding. Dit bevordert de ontsluiting en daardoor kan het kindje gemakkelijker zijn weg zoeken.

Waar bevallen

Als je gezond bent, je zwangerschap normaal is verlopen of eerdere bevallingen zonder bepaalde complicaties zijn verlopen, kun je kiezen voor een thuisbevalling. Er is dan geen medisch voordeel om in een ziekenhuis te bevallen. Er is echter ook geen reden om een poliklinische bevalling te ontraden als je dat wenst. Kies voor je bevalling de plek waar jullie je het prettigst voelen, thuis of in het ziekenhuis. Wij begeleiden in beide gevallen jullie bevalling.

Thuis is er bij de bevalling een kraamverzorgster aanwezig om te assisteren. Denk er wel aan dat de kosten van een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak niet altijd vergoed worden door de ziektekostenverzekering. Over de hoogte van de eigen bijdrage kan de zorgverzekeraar je nader informeren.

Bevalplan maken

In de periode van je zwangerschap leren jullie ons en wij jullie beter kennen. Dit is belangrijk omdat een zwangerschap ook zwaar kan zijn en dan is het prettig als er een vertrouwd gezicht jullie bijstaat. Verloskundige praktijk Stiens bestaat uit drie verloskundigen. De controles worden in het algemeen afwisselend door een van ons gedaan. Dit doen wij omdat wanneer de bevalling aanbreekt, de dienstdoende verloskundige bij jullie thuis komt. Op deze manier heb je altijd een vertrouwd gezicht voor je. Wanneer je liever maximaal twee verloskundigen wilt, is dat bij ons mogelijk. Je hebt bij je bevalling dan wel een kleine kans dat je net die ene verloskundige krijgt die je niet hebt gezien. Daarom kiezen de meeste ervoor om ons alle drie te zien.

Aangifte doen

Binnen 3 dagen na de bevalling moet je aangifte doen van de geboorte van je kindje. De geboortedag telt niet mee. Eindigt de termijn van 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan krijgt je ten minste 2 werkdagen langer de tijd om geboorteaangifte te doen. Om geboorteaangifte te doen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig.

Aangifte doen van een geboorte kost niets. Wel moet je vaak betalen als je een afschrift (officiële kopie) van de geboorteakte wilt.

Beladvies

Wanneer moet je ons bellen?

  • Als je regelmatige weeën hebt een uur lang.
  • Als je voor de 37ste zwangerschapsweek ervaart dat
    je vocht/vruchtwaterverlies, bloedverlies of weeën hebt.
  • Als je vruchtwater verliest.

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Online Aanmelden

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Jouw verloskundigen

Ons team bestaat uit 3 personen die 24/7 met passie en enthousiasme voor je klaar staan. Twee verloskundigen en een officemanager die veel administratieve taken uit handen neemt, zodat wij er kunnen zijn voor jou!

3 spreekuur locaties

Verloskundigepraktijk – Stiens
Griene Leane 5v
9051 LZ Stiens

Impuls Fysiotherapie – St. Annaparochie
v Harenstraat 47 a
9076 BT Sint Annaparochie

MFC It Stedhûs
Hôfsleane 23
9041 AP Berlikum

Marloes

Verloskundige / echoscopist

Ilse 

Verloskundige / echoscopist

Thiemo

Officemanager

Verhalen van andere zwangeren

Eelkje

Heb veel aan hun begeleiding

Hele fijne praktijk met 3 hele lieve vrouwen! Heb veel aan hun begeleiding gehad tijdens mijn zwangerschap. Geen vraag is te gek en je kan ze altijd bellen. Zou elke zwangere vrouw aanbevelen naar hun toe te gaan. Lieve, Marloes, Hetty & Ilse bedankt voor de fijne tijd.
Carucha

Een praktijk die er voor je is

Tot en met de 20 weken echo bij verloskundige praktijk Stiens mogen lopen, helaas daarna naar het MCL i.v.m. Medische indicatie. Wat baalde wij daar van. Na de bevalling gelukkig de nazorg weer door Marloes. Een praktijk die er voor je is en je begrijpt, maar ook eerlijk is.
Klaske

We raden iedereen de praktijk aan!

Je wordt gesteund, er wordt meegedacht en passende hulp/zorg geboden. Na het verlies van ons 2e en 3e kindje (tweeling) was onze 3e zwangerschap heel spannend.
Marloes en Ilse hebben ons er letterlijk doorheen gesleept. Extra echo’s, voldoende tijd om alle spanningen/zorgen te bespreken.
We raden iedereen de praktijk aan!

Wat kun je verwachten

Wil je een afspraak maken? Vul onderstaande gegevens in en wij bellen je terug op het moment wanneer het jou uitkomt.

Contactgegevens

Griene Leane 5v
9051LZ Stiens

Telefoon:
058 – 257 2075

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

Contactgegevens

Naam*
Adres*