Je krijgt meerdere echo’s tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijg je meerdere echo’s om de gezondheid van het kindje in de gaten te houden. Zo krijg je tussen de 9e en 12e week een termijnecho om vast te stellen hoeveel weken je zwanger bent. Na aanleiding van de termijnecho wordt je uitgerekende datum vastgesteld.

Tussen de 20e en 23e week krijg je verder een 20-weken echo. Deze 20-weken echo wordt ook wel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de groei van het kindje en eventuele afwijkingen. Een echo bied geen 100% garantie, omdat simpelweg niet alle afwijkingen gezien kunnen worden, maar het geeft wel een goede indicatie.

Voor zowel de termijnecho als 20-weken echo kunt je bij onze verloskundigenpraktrijk terrecht. Wil je meer weten over de echomogelijkheden? Bezoek dan eens de website van echoburostiens.nl

termijnecho

Termijn echo

Echoscopisch onderzoek in de eerste drie maanden van de zwangerschap geeft een vrij nauwkeurige indruk van de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum. Ook bij voorafgaande regelmatige menstruaties is de duur van de zwangerschap niet altijd precies op grond van de laatste menstruatie vast te stellen en kan een termijnecho belangrijk zijn.

LEES MEER
20-weken-echo

13 weken echo

De 13 wekenecho is nieuw een medisch onderzoek waar wordt gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Het is een extra onderzoek voor de 20 weken echo. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12 weken +3 tot en met 14 weken +3 in de zwangerschap.

LEES MEER
20-weken-echo

20 weken echo

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en groei van het kind. Ook wordt gekeken naar de ligging van de placenta en of er voldoende vruchtwater is.

LEES MEER