Echografie

Je krijgt meerdere echo’s tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijg je meerdere echo’s om de gezondheid van het kindje in de gaten te houden. Zo krijg je tussen de 9e en 12e week een termijnecho om vast te stellen hoeveel weken je zwanger bent. Na aanleiding van de termijnecho wordt je uitgerekende datum vastgesteld.

Tussen de 12e en 14e week kun je een 13-weken echo laten doen en tussen de 18e en 21e week een 20-weken echo. Deze 20-weken echo wordt ook wel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de groei van het kindje en eventuele afwijkingen. Een echo bied geen 100% garantie, omdat simpelweg niet alle afwijkingen gezien kunnen worden, maar het geeft wel een goede indicatie.

Termijnecho

In het begin van de zwangerschap wordt er door middel van een echo vastgesteld hoe lang jouw zwangerschapsduur is. Deze echo wordt de zogenaamde termijnecho genoemd en vindt plaats tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Naar aanleiding van de termijnecho wordt je uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Op de echo is verder te zien je zwanger bent van één baby of een meerling.

13 weken echo

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek waar wordt gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Het is een extra onderzoek voor de 20 weken echo. De 13 wekenecho lijkt dan ook erg op de 20 wekenecho. Alleen is het kindje bij 13 weken natuurlijk nog niet helemaal gevormd. Het is dus geen vervanger van de 20 wekenecho. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12 weken +3 tot en met 14 weken +3 in de zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

 • Open schedel
 • Open rug
 • Ernstige afwijkingen aan de hersenen
 • Breuk of groot gat in de buikwand
 • Ernstige misvormingen aan het gezicht
 • Hartafwijkingen
 • Afwijkingen aan armen of benen

20 weken echo (SEO)

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en groei van het kind. Ook wordt gekeken naar de ligging van de placenta en of er voldoende vruchtwater is. Met de 20 weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind.

 • Open ruggetje
 • Open schedel
 • Waterhoofd
 • Hartafwijkingen
 • Breuk of gat in middenrif
 • Breuk of gat in buikwand
 • Afwijkingen aan de darmen
 • Ontbreken of afwijken van de nieren
 • Ontbreken of afwijken van botten

Iedere vrouw heeft bij 20 weken zwangerschap de keuze voor de 20-wekenecho. De zorgverzekeraar vergoedt dit onderzoek.

Liggingsecho

Aan het eind van de zwangerschap gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Wanneer de baby niet draait, kan het gebeuren dat je verloskundige geen hoofdje in het bekken voelt maar billen. Er wordt dan een echo afgesproken. De ligging van je baby is belangrijke informatie ter voorbereiding op de bevalling.

Pretecho’s

Echoburo Stiens is een gespecialiseerd echoburo in het Noorden van Friesland. De echo’s worden gemaakt door Marloes Bras, echoscopist en verloskundige. Als zwangere kun je bij ons terecht voor de termijn-, geslachtsbepaling of een leuke pretecho. Het maakt daarbij niet uit of je wordt begeleid door onze verloskundige praktijk of die van een ander. Je bent namelijk van harte welkom!

Meer informatie

Wil je meer informatie over echo’s? Kijk dan ook eens op: http://www.pns.nl/

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Online Aanmelden

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Jouw verloskundigen

Ons team bestaat uit 3 personen die 24/7 met passie en enthousiasme voor je klaar staan. Twee verloskundigen en een officemanager die veel administratieve taken uit handen neemt, zodat wij er kunnen zijn voor jou!

3 spreekuur locaties

Verloskundigepraktijk – Stiens
Griene Leane 5v
9051 LZ Stiens

Impuls Fysiotherapie – St. Annaparochie
v Harenstraat 47 a
9076 BT Sint Annaparochie

MFC It Stedhûs
Hôfsleane 23
9041 AP Berlikum

Marloes

Verloskundige / echoscopist

Ilse 

Verloskundige / echoscopist

Thiemo

Officemanager

Verhalen van andere zwangeren

Eelkje

Heb veel aan hun begeleiding

Hele fijne praktijk met 3 hele lieve vrouwen! Heb veel aan hun begeleiding gehad tijdens mijn zwangerschap. Geen vraag is te gek en je kan ze altijd bellen. Zou elke zwangere vrouw aanbevelen naar hun toe te gaan. Lieve, Marloes, Hetty & Ilse bedankt voor de fijne tijd.
Carucha

Een praktijk die er voor je is

Tot en met de 20 weken echo bij verloskundige praktijk Stiens mogen lopen, helaas daarna naar het MCL i.v.m. Medische indicatie. Wat baalde wij daar van. Na de bevalling gelukkig de nazorg weer door Marloes. Een praktijk die er voor je is en je begrijpt, maar ook eerlijk is.
Klaske

We raden iedereen de praktijk aan!

Je wordt gesteund, er wordt meegedacht en passende hulp/zorg geboden. Na het verlies van ons 2e en 3e kindje (tweeling) was onze 3e zwangerschap heel spannend.
Marloes en Ilse hebben ons er letterlijk doorheen gesleept. Extra echo’s, voldoende tijd om alle spanningen/zorgen te bespreken.
We raden iedereen de praktijk aan!

Wat kun je verwachten

Wil je een afspraak maken? Vul onderstaande gegevens in en wij bellen je terug op het moment wanneer het jou uitkomt.

Contactgegevens

Griene Leane 5v
9051LZ Stiens

Telefoon:
058 – 257 2075

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

Contactgegevens

Naam*
Adres*