Eerste afspraak

Een eerste kennismaking

Als je zwanger bent kun je het beste zo vroeg mogelijk bellen om een afspraak te maken voor de begeleiding van je zwangerschap.In het algemeen maken de meeste vrouwen een afspraak tussen de 8e en 10e week. Wij maken als eerste een echo om te bepalen hoelang je zwanger bent. Na de echo vind een vervolgafspraak (intake) plaats.

Hoe ziet een intake en kennismaking eruit?

De intake vindt plaats na een eerste goede echo. Tijdens deze afspraak nemen wij met jullie een uitgebreide vragenlijst door met betrekking op jullie gezondheid, erfelijke aandoeningen die er zijn in de familie, of iets wat voorkomt maar wat nog niet is te plaatsen. Bij een eventuele eerdere zwangerschap willen we ook altijd weten hoe de zwangerschap/bevalling en het kraambed is verlopen indien die ergens anders heeft plaatsgevonden. Deze gegevens geven ons een goed beeld over jullie en draagt bij aan een goede zorg van onze kant. Het is dus belangrijk dat je vooraf wat zaken nagaat.

Je eerste echo (termijnecho)

Bij de 10e week van je zwangerschap maken wij een echo om te bepalen hoeveel weken je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Deze echo wordt de termijnecho genoemd. Deze echo gebeurt vaginaal en is dus inwendig. De echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor je zwangerschap. Na deze eerste echo maken wij een vervolgafspraak met jullie tussen de 12 en 14e week van de zwangerschap.

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT wordt in Nederland alleen aangeboden in het kader van twee wetenschappelijke studies.

Lees meer

Moeders voor Moeders

Verder willen we als praktijk aandacht vragen voor het volgende: Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit de urine die Moeders voor Moeders inzamelt, wint Aspen Oss BV het hCG-hormoon. Dit verloopt via een ingewikkelde en kostbare procedure. Miljoenen liters urine leveren slechts een paar gram van het hormoon op. Vervolgens maken farmaceutische bedrijven van het HCG-hormoon een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid. Waarom is deze urine nodig?

Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid.Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder meer gebruik van geneesmiddelen die hCG bevatten (het zwangerschapshormoon ‘humaan Chorion Gonadotrofine’). Dit hormoon kan uit de urine van zwangere vrouwen worden gehaald. Interesse om mee te werken? Bezoek dan de website van moedervoormoeders.nl

Voeding van de moeder

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten

  • De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Calcium zit ook in dranken zoals water, thee en koffie en volkorenbrood en volkoren graanproducten. Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel neemt. Dat zijn 3-4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken. Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas. Dat is kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen.
  • De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen eet, 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.
  • IJzer uit dierlijke producten (zoals vlees, vis en kip) wordt het beste opgenomen door je lichaam. IJzer zit ook in plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten en noten. En ook in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op.
  • Als je zwanger bent is het belangrijk om omega-3 (vis)vetzuren te eten. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Ook verkleint hierdoor de kans op een vroeggeboorte. Eet daarom twee keer per week vis: 1x vette vis en 1x magere vis. Let op: Bepaalde vis kun je beter niet eten zoals tonijn, makreel, sardines en paling. Deze vissen hebben verhoogde gehaltes schadelijke stoffen. Als het je niet lukt om 2 keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.
  • Vegetarisch voedingspatroon
    Als je zwanger bent en geen vlees en vis eet, is er een groter risico om te weinig jodium, calcium, vitamine B12, vitamine D en omega-3 (vis)vetzuren binnen te krijgen. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor de ontwikkeling van de ongeboren baby. Je verloskundige vraagt je daarom bij de eerste afspraak of je een bepaald voedingspatroon hebt en of je al voedingssupplementen neemt. Soms kan er bloedonderzoek nodig zijn om de hoeveelheid B12 en vitamine D te bepalen.
  • Slik dagelijks een omega-3 vetzuren supplement met EPA en 250-450mg DHA. Dit is een belangrijke stof voor de normale hersenfunctie en is goed voor het gezichtsvermogen.
  • Overleg met je verloskundige of je extra vitamine B12, ijzer, calcium en/of jodium nodig hebt.
  • Veganistisch voedingspatroon
    Bij een veganistisch of strikt plantaardig voedingspatroon is het moeilijker om van sommige voedingsstoffen de dagelijkse hoeveelheden te halen. Het advies is om naar een diëtist te gaan die is gespecialiseerd in zwangerschap en veganistisch voedingspatroon om voedingsadviezen te krijgen die precies op jouw voedingspatroon zijn afgestemd. Je hebt daarvoor geen verwijzing nodig.
  • Slik dagelijks een omega 3-vetzuren supplement met EPA en 250-450mg DHA. Dit is een belangrijke stof voor de normale hersenfunctie en is goed voor het gezichtsvermogen.
  • Slik een vitamine B12 supplement. Kies uit wekelijks 2000 µg vitamine B12, twee keer per week 1000µg vitamine B12 of dagelijks vitamine 50µg B12.
  • Overleg met je verloskundige hoeveel zink, calcium en/of jodium je binnenkrijgt via je voeding en of je misschien een supplement nodig hebt.
  • Je verloskundige vraagt bij de eerste afspraak of je een bepaald voedingspatroon hebt en of je al voedingssupplementen neemt. Soms kan er bloedonderzoek nodig zijn om de hoeveelheid B12 en vitamine D te bepalen.

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Online Aanmelden

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Jouw verloskundigen

Ons team bestaat uit 3 personen die 24/7 met passie en enthousiasme voor je klaar staan. Twee verloskundigen en een officemanager die veel administratieve taken uit handen neemt, zodat wij er kunnen zijn voor jou!

3 spreekuur locaties

Verloskundigepraktijk – Stiens
Griene Leane 5v
9051 LZ Stiens

Impuls Fysiotherapie – St. Annaparochie
v Harenstraat 47 a
9076 BT Sint Annaparochie

MFC It Stedhûs
Hôfsleane 23
9041 AP Berlikum

Marloes

Verloskundige / echoscopist

Ilse 

Verloskundige / echoscopist

Thiemo

Officemanager

Verhalen van andere zwangeren

Eelkje

Heb veel aan hun begeleiding

Hele fijne praktijk met 3 hele lieve vrouwen! Heb veel aan hun begeleiding gehad tijdens mijn zwangerschap. Geen vraag is te gek en je kan ze altijd bellen. Zou elke zwangere vrouw aanbevelen naar hun toe te gaan. Lieve, Marloes, Hetty & Ilse bedankt voor de fijne tijd.
Carucha

Een praktijk die er voor je is

Tot en met de 20 weken echo bij verloskundige praktijk Stiens mogen lopen, helaas daarna naar het MCL i.v.m. Medische indicatie. Wat baalde wij daar van. Na de bevalling gelukkig de nazorg weer door Marloes. Een praktijk die er voor je is en je begrijpt, maar ook eerlijk is.
Klaske

We raden iedereen de praktijk aan!

Je wordt gesteund, er wordt meegedacht en passende hulp/zorg geboden. Na het verlies van ons 2e en 3e kindje (tweeling) was onze 3e zwangerschap heel spannend.
Marloes en Ilse hebben ons er letterlijk doorheen gesleept. Extra echo’s, voldoende tijd om alle spanningen/zorgen te bespreken.
We raden iedereen de praktijk aan!

Wat kun je verwachten

Wil je een afspraak maken? Vul onderstaande gegevens in en wij bellen je terug op het moment wanneer het jou uitkomt.

Contactgegevens

Griene Leane 5v
9051LZ Stiens

Telefoon:
058 – 257 2075

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

Contactgegevens

Naam*
Adres*