Kinderwens spreekuur

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Daarom hebben wij als verloskundige praktijk ook regelmatig een kinderwensspreekuur. Tijdens een kinderwensspreekuur krijg je informatie en advies om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Zo krijg je bijvoorbeeld informatie over het stoppen met anticonceptie en over het slikken van foliumzuur. Extra foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening. Een gezonde leefstijl en voeding zijn daarnaast belangrijk. Wij vertellen je op het spreekuur graag meer over hoe je voeding, roken, alcohol en medicijngebruik.

Soms is het verstandig om voor de zwangerschap bepaalde zaken te onderzoeken op het gebied van erfelijke aandoeningen. Op de website zwangerwijzer kun je een vragenlijst vinden waar je zelf kunt nagaan of er gezondheidsrisico’s zijn voor jezelf of je toekomstige kind.

Onze kinderwens spreekuren zijn bedoeld voor vrouwen én mannen. De gezondheid en leefstijl van beiden zijn namelijk van invloed op een gezonde zwangerschap.

Zwangeren kunnen zich via de site aanmelden of telefonisch

Veel gestelde vragen over het kinderwens spreekuur

Voor wie is het kinderwens spreekuur

Iedereen met een kinderwens kan naar de kinderwens spreekuren. Dus al voordat je zwanger bent, kun je hier met je vragen naartoe. Vergeet niet dat het ook voor de aanstaande vader belangrijk is om gezond te leven.

Advies op maat

Hoe kun je jouw kinderwens vergroten

De verloskundige vertelt je ook over de juiste voeding, ziektes, het gebruik van medicijnen, drugs, alcohol en roken. Tevens worden de risicofactoren besproken. Kortom, ze geeft je waardevol advies op maat, aangepast aan je persoonlijke situatie. Verder krijg je de gelegenheid om vragen te stellen en dingen te bespreken die je noodzakelijk acht. Neem je partner ook mee naar het kinderwensspreekuur! Er zullen ook zaken aan bod komen die op hem van toepassing zijn.

Vooraf een vragenlijst invullen

De meeste verloskundigen die een kinderwensspreekuur houden, vragen je van te voren zwangerwijzer in te vullen en ruim voor het consult op te sturen. Deze vragenlijst wordt gebruikt als leidraad.

Wordt het kinderwens spreekuur vergoed?

Als je alleen een basisverzekering hebt, wordt het kinderwens spreekuur niet vergoed door je zorgverzekeraar. Je moet het consult dan zelf betalen. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, zou het wel kunnen zijn dat het vergoed wordt. Kijk in dit geval je verzekeringspolis even na of vraag het rechtstreeks aan je verzekeraar.