Kraamtijd

Wanneer je gaat bevallen is er naast een van ons, ook altijd een kraamverzorgende bij de bevalling. Zij assisteert ons en geeft de eerste zorg net na de bevalling, zoals de baby aankleden en de baby helpen aanleggen. De kraamverzorgende helpt verder met het wassen en de boel verschonen en opruimen.

De kraamverzorgende geeft in samenspraak met ons, informatie over de voedingen, borst- of flesvoeding, gebruik van de kruikjes, de verzorging van jezelf en de baby en allerlei andere handige tips en adviezen. Als je overdag bevalt blijft de kraamverzorgende vaak nog een aantal uren. Beval je ‘s avonds of ‘s nachts, dan krijg je instructies voor de nacht en komt de kraamverzorgende de volgende dag terug voor de rest van de kraamdagen.

Er zijn verschillende vormen van kraamzorg die je kunt aanvragen. Of je de zorg geheel vergoed krijgt is afhankelijk van je verzekeringspakket. Voordat je kraamzorg gaat aanvragen adviseren wij om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Deze kan dan vertellen welke kraamorganisaties vergoed worden voor jullie. Aanmelden moet zo snel mogelijk na het intakegesprek plaats vinden, in ieder geval voor 16 weken zwangerschap!

Hielprik en gehoortest

De hielprik is een bloedonderzoek waar wordt gekeken naar een aantal zeldzame erfelijke ziektes. In de eerste week na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw kind. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht. Aan de hielprik zijn geen kosten voor u verbonden. In de eerste dagen na de geboorte krijgt uw kind een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of uw kind genoeg hoort om te leren luisteren en praten. Voor de gehoortest hoeft u niets te betalen.

Erkenning

Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn, kan de vader het kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de Burgerlijke Stand. Je kunt het ongeboren kind erkennen als er geen sprake is van een huwelijk. Dit betekent dat het kind bij de geboorte eventueel de naam van de vader kan krijgen. Wanneer het de erkenning van het eerste kind betreft, dient de moeder persoonlijk aanwezig te zijn om de man als vader van het kind te erkennen. Het is verstandig om tijdens de zwangerschap de erkenning te regelen. Het opmaken van de akte van erkenning van een ongeboren kind moet bij iedere zwangerschap opnieuw gebeuren.

Aangifte van geboorte

Binnen 3 dagen na de bevalling moet je aangifte doen van de geboorte van je kindje. De geboortedag telt niet mee. Eindigt de termijn van 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan krijgt je ten minste 2 werkdagen langer de tijd om geboorteaangifte te doen. Om geboorteaangifte te doen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig.

Aangifte doen van een geboorte kost niets. Wel moet je vaak betalen als je een afschrift (officiële kopie) van de geboorteakte wilt.

Voeding baby

Welke voeding je je baby geeft, is een belangrijke keuze. Niet alleen voor de ontwikkeling, maar ook voor de gezondheid van jou en je kindje. Je kunt kiezen uit moedermelk (borstvoeding) of poedermelk (kunstmatige zuigelingenvoeding).

Verloskundigen en andere betrokken zorgverleners stimuleren het geven van borstvoeding, maar jouw keuzevrijheid staat voorop. Wanneer (volledig) borstvoeding geven geen optie is- om wat voor reden dan ook – zal je verloskundige dit respecteren. Je krijgt altijd de voorlichting, begeleiding en support die je nodig hebt.

Borstvoeding geven is een bijzonder moment tussen jou en je kindje. Borstvoeding is natuurlijk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Het is vervelend als je problemen ondervindt bij het geven van borstvoeding, maar borstvoeding geven kun je leren!

Moedermelk is de natuurlijke en gewenste voeding voor je baby. Het bevat meer dan 750 stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten. Ter vergelijking: poedermelk bevat er 47. Moedermelk is volledig afgestemd op de behoefte van je kindje. Het is belangrijk voor:

  • de groei
  • de verdere ontwikkeling van de organen
  • een optimale opbouw van het immuunsysteem
  • een gezonde darmflora en een goede hersenwerking

De voordelen van borstvoeding hebben niet alleen te maken met de kwaliteit van de melk. Het gaat ook over de band die je tijdens het voeden opbouwt. Dit zorgt voor een gevoel van fysieke veiligheid, geborgenheid, liefde en gekoesterd worden. Daarnaast is het goed voor de psychische en sociale ontwikkeling van je baby.

Poedermelk wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. Het wordt ook wel ‘kunstmatige zuigelingenvoeding’ genoemd. Wanneer (volledig) borstvoeding geven geen optie is, is poedermelk een alternatief.

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Online Aanmelden

Vul het aanmeldformulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Bellen met de praktijk

Spoed

De verloskundigepraktijk staat 24/7 bereikbaar voor spoed of de bevalling: 06-18090999

Telefonisch spreekuur

Elke werkdag is er telefonisch spreekuur tussen 13:00 – 14:00 uur: 058 – 257 2075

Jouw verloskundigen

Ons team bestaat uit 3 personen die 24/7 met passie en enthousiasme voor je klaar staan. Twee verloskundigen en een officemanager die veel administratieve taken uit handen neemt, zodat wij er kunnen zijn voor jou!

3 spreekuur locaties

Verloskundigepraktijk – Stiens
Griene Leane 5v
9051 LZ Stiens

Impuls Fysiotherapie – St. Annaparochie
v Harenstraat 47 a
9076 BT Sint Annaparochie

MFC It Stedhûs
Hôfsleane 23
9041 AP Berlikum

Marloes

Verloskundige / echoscopist

Ilse 

Verloskundige / echoscopist

Thiemo

Officemanager

Verhalen van andere zwangeren

Eelkje

Heb veel aan hun begeleiding

Hele fijne praktijk met 3 hele lieve vrouwen! Heb veel aan hun begeleiding gehad tijdens mijn zwangerschap. Geen vraag is te gek en je kan ze altijd bellen. Zou elke zwangere vrouw aanbevelen naar hun toe te gaan. Lieve, Marloes, Hetty & Ilse bedankt voor de fijne tijd.
Carucha

Een praktijk die er voor je is

Tot en met de 20 weken echo bij verloskundige praktijk Stiens mogen lopen, helaas daarna naar het MCL i.v.m. Medische indicatie. Wat baalde wij daar van. Na de bevalling gelukkig de nazorg weer door Marloes. Een praktijk die er voor je is en je begrijpt, maar ook eerlijk is.
Klaske

We raden iedereen de praktijk aan!

Je wordt gesteund, er wordt meegedacht en passende hulp/zorg geboden. Na het verlies van ons 2e en 3e kindje (tweeling) was onze 3e zwangerschap heel spannend.
Marloes en Ilse hebben ons er letterlijk doorheen gesleept. Extra echo’s, voldoende tijd om alle spanningen/zorgen te bespreken.
We raden iedereen de praktijk aan!

Wat kun je verwachten

Wil je een afspraak maken? Vul onderstaande gegevens in en wij bellen je terug op het moment wanneer het jou uitkomt.

Contactgegevens

Griene Leane 5v
9051LZ Stiens

Telefoon:
058 – 257 2075

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

Contactgegevens

Naam*
Adres*