Kraamzorg vanaf de bevalling

Wanneer je gaat bevallen is er naast een van ons, ook altijd een kraamverzorgende bij de bevalling. Zij assisteert ons en geeft de eerste zorg net na de bevalling, zoals de baby aankleden en de baby helpen aanlegen. De kraamvrouw helpt verder met het wassen en de boel verschonen en opruimen.

De kraamverzorgende geeft in samenspraak met ons, informatie over de voedingen, borst- of flesvoeding, gebruik van de kruikjes, de verzorging van jezelf en de baby en allerlei andere handige tips en adviezen. Als je overdag bevalt blijft de kraamverzorgende vaak nog een aantal uren. Beval je ‘s avonds of ‘s nachts, dan krijg je instructies voor de nacht en komt de kraamverzorgende de volgende dag terug voor de rest van de kraamdagen.

Er zijn verschillende vormen van kraamzorg die je kunt aanvragen. Of je de zorg geheel vergoed krijgt is afhankelijk van je verzekeringspakket. Voordat je kraamzorg gaat aanvragen adviseren wij om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Deze kan dan vertellen welke kraamorganisaties vergoed worden voor jullie. Aanmelden moet zo snel mogelijk na het intakegesprek plaats vinden, in ieder geval voor 16 weken zwangerschap!

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw kind. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Aan de hielprik zijn geen kosten voor u verbonden.

LEES MEER

Aangifte van geboorte

Doe binnen 3 dagen aangifte van de geboorte in het gemeentehuis. Zo weet u zeker dat de hielprik op tijd gebeurt. Na de geboorteaangifte volgt de hielprik vanzelf. U hoeft daar verder niets voor te doen.

LEES MEER

Voeding

De keuze om wel of geen borstvoeding te geven wordt sterk beïnvloed door hoe hieromtrent de voorlichting aan toekomstige ouders verloopt. Borstvoeding is de beste voeding voor een baby.