Prenatale screening
Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken.Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom. Ook kun je laten onderzoeken of je kind misschien een open ruggetje heeft, of een andere aangeboren lichamelijke aandoening.
De onderzoeken kunnen je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind. Maar ze kunnen je juist ook ongerust maken, en je voor moeilijke keuzes stellen.
Je bepaalt zelf of je de onderzoeken wilt en of je daarna eventueel nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Gelukkig worden de meeste baby’s gezond geboren. Maar er worden ook kinderen geboren met een (ernstige) aandoening, al is de kans daarop klein.
De kans op sommige aangeboren aandoeningen kun je al tijdens de zwangerschap laten onderzoeken. Het gaat hierbij om het Downsyndroom en een aantal lichamelijk afwijkingen. De kans op een kind met Downsyndroom is gemiddeld twee op de 1000. Bij jonge vrouwen is de kans laag, deze wordt hoger naarmate de moeder ouder is.
De kans op een kind met een aandoening als een open ruggetje of een open schedel is nog lager, één op de 1000. De leeftijd van de moeder is hierbij niet van belang! Het is belangrijk om te weten dat niet alle aandoeningen (kunnen) worden onderzocht.
Als uit prenatale screening blijkt dat de kans klein is dat je kind Downsyndroom of een lichamelijke afwijking heeft, is dit toch niet uitgesloten. Ook kan het een andere aandoening hebben, die niet wordt ontdekt.