Termijnecho

In het begin van de zwangerschap wordt er door middel van een echo vastgesteld hoe lang jouw zwangerschapsduur is. Deze echo wordt de zogenaamde termijnecho genoemd en vindt plaats tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Naar aanleiding van de termijnecho wordt je uitgerekende datum opnieuw vastgesteld. Op de echo is verder te zien je zwanger bent van één baby of een meerling.

Zwangerschapsduur vaststellen

Baby’s groeien tot 13 weken bijna even snel. Om de zwangerschapsduur vast te stellen wordt daarom tussen de 10e en 12e week gemeten hoe groot de foetus is. Deze grote van de foetus geeft een betrouwbare indicatie van hoe oud de foetus is. Voor de 10e week na de 13e week geeft een minder nauwkeurig beeld, omdat het kindje in die weken nog te klein is of dat er al verschillen gaan ontstaan tussen korte en langere baby’s.

Wel of geen volle blaas

Misschien heb je er wel eens van gehoord dat je een gevulde blaas moet hebben voor een echo. Een gevulde blaas zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder wat omhoog komt. Hierdoor is het kindje beter te zien. Wij raden daarom ook aan om vooraf een glas water te drinken. Voor een inwendige echo is een gevulde blaas niet nodig.

Geruststellend

Als de uitslag van de termijnecho goed is, dan is dat een geruststellend gedachte. Uit statistieken blijkt dat de kans op een miskraam daalt van 10% naar 1-3%, wanneer er een goed kloppend hartje en ontwikkelde foetus wordt gezien. Is je vorige zwangerschap uitgelopen op een miskraam? Geeft dit dan tijdig aan. Wij kijken in dat geval al vanaf 7 weken of het hartje klopt.

De beperkingen van het echoscopisch onderzoek

Met een echo kan het kindje in het algemeen goed in beeld worden gebracht. Echter geeft een echo geen 100% garantie of zekerheid over de gezondheid en groei van het kindje. Mocht er een onverwachtse afwijking of bijzonderheden voorkomen, dan verwijzen wij je door naar de gynaecoloog.
Wil je meer duidelijkheid over het eventueel aanwezig zijn van afwijkingen bij het kindje? Bezoek dan eens de website van www.prenatalescreening.nl

Vergoeding basisverzekering

Iedere zwangere vrouw heeft recht op een termijnecho. Deze echo zit standaard in het basispakket van iedere zorgverzekering en wordt dus volledig vergoed. Het eerste laboratoriumonderzoek valt ook onder de basisverzekering. De meeste zorgkantoren brengen dit in rekening onder het eigen risico.