Een eerste kennismaking

Als je zwanger bent kun je het beste zo vroeg mogelijk bellen om een afspraak te maken voor de begeleiding van je zwangerschap.In het algemeen maken de meeste vrouwen een afspraak tussen de 8e en 10e week. Wij maken als eerste een echo om te bepalen hoelang je zwanger bent. Na de echo vind een vervolgafspraak (intake) plaats.

gezondheidscentrum stiens

Hoe ziet een intake en kennismaking eruit?

De intake vindt plaats na een eerste goede echo. Tijdens deze afspraak nemen wij met jullie een uitgebreide vragenlijst door met betrekking op jullie gezondheid, erfelijke aandoeningen die er zijn in de familie, of iets wat voorkomt maar wat nog niet is te plaatsen. Bij een eventuele eerdere zwangerschap willen we ook altijd weten hoe de zwangerschap/bevalling en het kraambed is verlopen indien die ergens anders heeft plaatsgevonden. Deze gegevens geven ons een goed beeld over jullie en draagt bij aan een goede zorg van onze kant. Het is dus belangrijk dat je vooraf wat zaken nagaat.

Je eerste echo (termijnecho)

Bij de 10e week van je zwangerschap maken wij een echo om te bepalen hoeveel weken je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Deze echo wordt de termijnecho genoemd. Deze echo gebeurt vaginaal en is dus inwendig. De echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor je zwangerschap. Na deze eerste echo maken wij een vervolgafspraak met jullie tussen de 12 en 14e week van de zwangerschap.

Prenatale screening

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken.Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom. Ook kun je laten onderzoeken of je kind misschien een open ruggetje heeft, of een andere aangeboren lichamelijke aandoening.

13 Weken Echo

De 13 wekenecho is nieuw een medisch onderzoek waar wordt gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Het is een extra onderzoek voor de 20 weken echo. De 13 wekenecho lijkt dan ook erg op de 20 wekenecho. Alleen is het kindje bij 13 weken natuurlijk nog niet helemaal gevormd. Het is dus geen vervanger van de 20 wekenecho. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12 weken +3 tot en met 14 weken +3 in de zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT wordt in Nederland alleen aangeboden in het kader van twee wetenschappelijke studies.

Screeningstest (20-weken echo)

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind.

Moeders voor Moeders

Verder willen we als praktijk aandacht vragen voor het volgende: Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit de urine die Moeders voor Moeders inzamelt, wint Aspen Oss BV het hCG-hormoon. Dit verloopt via een ingewikkelde en kostbare procedure. Miljoenen liters urine leveren slechts een paar gram van het hormoon op. Vervolgens maken farmaceutische bedrijven van het HCG-hormoon een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid. Waarom is deze urine nodig?

Tegenwoordig krijgt één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid.Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder meer gebruik van geneesmiddelen die hCG bevatten (het zwangerschapshormoon ‘humaan Chorion Gonadotrofine’). Dit hormoon kan uit de urine van zwangere vrouwen worden gehaald. Interesse om mee te werken? Bezoek dan de website van moedervoormoeders.nl